Kunst

Bonaire oil paintings
Bonaire slagbaai

RENSKE MASSING

Als kind was al vroeg duidelijk dat Renske talent had voor schilderen. Tijdens de kleuterjaren bracht zij haar dag vaak door met werken op vellen A4, waarbij zij zich niet liet begrenzen door de afmetingen van dit papier. Vaak werden er daarom her en der stukken aan geplakt waar dat voor de tekening noodzakelijk bleek.

Natuur de grote inspiratiebron

Niet alleen schilderen deed Renske graag, ook de natuur was een grote hobby. Ze spendeerde uren aan het verzamelen van allerlei gevonden voorwerpen, waar dan van alles mee geknutseld werd, een bezigheid die haar nog steeds inspireert. Voor de buurtkinderen organiseerde zij een knutselclub die tijdens de vaknties altijd goed werdt bezocht.

Expositie in het Singer museum
Op de lagere school resulteerde een project over jeugdverzamelingen tot een expositie van haar collectie gevonden veren in het Singer museum te Laren. Het jaar daarop deed Renske mee aan de schoolwedstrijd ‘’teken je lievelingsboom’’. De bezoekende wethouder was zo gecharmeerd van haar treurwilg dat zij deze een plekje aanbood in haar werkkamer op het stadshuis.

Meubelmaker
Na ’t keurslijf van de middelbare school, werd het tijd om driedimensionaal aan de slag te gaan en dan wel met hout. De aantrekkingskracht van dit natuurlijke materiaal was reden om de opleiding tot meubelmaker te volgen. De combinatie van het werken met hout en de liefde voor muziek resulteerde in een prachtig eindexamen stuk, een elektrische gitaar.

Hoge School van de Kunsten
Na dit precisie werk lokte de vrije expressie. Hoewel het eerste jaar aan de Hoge School van de Kunsten te Utrecht (richting autonoom beeldende kunst) met vlag en wimpel werd afgerond, ging Renske niet verder met deze opleiding. Zij had meer behoefte om de ambachtelijke schildertechnieken te leren en deze kwamen niet op de HKU aan de orde. Zij ging in opleiding bij een zeer gewaardeerde Nederlandse landschapschilder, waar zij het vak restaurateur eigen maakte. Tijdens de restauratie werkzaamheden kreeg zij vele binnen en buitenlandse schilderijen op haar werktafel, leerde zo diverse schildertechnieken en kwam hierdoor ook in aanraking met het landschap schilderen waar zij naar verlangde. Eenmaal de smaak te pakken is Renske autodidactisch blijven doorstuderen, waarbij zij zich niet hoeft te beperken tot een bepaalde stijl of verf, maar zich op vele vlakken kan uiten. Dit kunnen olieverf schilderijen zijn, maar ook aquarellen, en van landschappen tot graffiti/ street-art.

Reizen als inspiratie
Haar inspiratie haalt Renske veelal uit de reizen die ze maakte naar onder andere Ierland, Zuid Afrika en Mozambique. Maar ook dichter bij huis, op Ameland, voelt zij zich op de stranden helemaal thuis. Jutten is dan ook een van haar liefste bezigheden, waar zij even kan ontsnappen aan de realiteit. Eenmaal thuis gekomen maakt zij objecten van de aangespoelde voorwerpen, vaak met verlichting. Vooral het hergebruiken van de aangespoelde stukken plastic tot een mooie lamp of collage spreekt Renske zeer aan. Op deze manier wordt iets dat niet in de natuur thuis hoort weer uit de natuur gehaald, en er word tevens iets moois of functioneels van gemaakt. Daarnaast word de aandacht gevestigd op een steeds vaker terugkerend probleem, al het zwerfvuil in de oceanen.

Renske is ook geschoold in decoratie werk en muurschilderingen.

Colours of the ocean
Colours of the ocean (staande lamp van strandvondsten 490 Euro)

 

Bezoek ook eens de website van :

Herman Massing – Onafhankelijk artiest